טיפול זוגי: איזה דיאלוג אפשר לקיים כשאין דיאלוג?
- compyg
- 13 בינו׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 21 בפבר׳ 2024
איך אפשר להתנהל בבית אחרי ריב, כך שהריב לא ייהפך ל"פיצוץ" ויישמר הבטחון הבסיסי בקשר? טיפים לתקשורת אחרי ריב.
אתם רבים. צועקים, מעליבים, פוגעים אחד בשני. איך יוצאים מזה? ועוד לפני זה, איך מתנהלים בתוך זה? כשגרים במרחב אחד, כשמתפעלים את אותו בית ואולי גם את אותם ילדים.
"זהו, הערב התפוצץ", מתארים לי בני זוג.
"ואז מה?" אני שואלת. "איך זה נראה אחרי שרבים?"
כמעט תמיד ההדים של הריב יהיו שונים אצל שני בני הזוג. אחד שוקע בפגיעה וזקוק לזמן כדי להתכנס בעצמו, לחשוב על הדברים, לחוות את שלל הרגשות שעולים בו. אולי הוא חייב לצאת לסיבוב, אולי הוא זקוק למרגיע חיצוני- בירה, סיגריה, שיחה עם חבר. אולי הוא זקוק רק לזמן בנפרד. לשני קל יותר לעבור הלאה, ייתכן שהוא מורגל יותר במריבות מהבית שבו הגיע, כך שהריב פחות מאיים על תחושת העצמי שלו. לפעמים, הריחוק של הראשון, מפעיל אותו מאד. הוא נלחץ שהוא מאבד את בן הזוג ונצמד אליו, לא נותן לו את המרווח שהוא זקוק לו לעכל את מה שקרה. דורש ממנו "לחזור לקשר".
תלות היא לא מילה גסה. בין בני זוג ישנם יחסי תלות ואם מכירים בכך, צריך להכיר גם באחריות שיש להם אחד כלפי השני: לזה שזקוק למרחק, יש אחריות לסמן לבן הזוג שהוא מתרחק לפרק זמן מסוים אך לא נעלם, שהוא יחזור בקרוב. לשני, יש את האחריות לאפשר לו מרחב מסוים מבלי להיבהל.
מה זה אומר בפועל?
* לקבוע זמן שבו יהיה אפשר לדבר על מה שקרה.
* לנסות להיענות לניסיונות פיוס שמגיעים מאחד הצדדים וגם אם לא מוכנים עדיין להתפייס- לא לבטל אותם או לזלזל בהם.
* לזכור גם בשעת כעס את האחריות המשותפת על הדברים הקריטיים כמו ילדים או בעלי חיים.
ולבסוף, זכרו שריבים הם גם צורת תקשורת. אם לא ניבהל מהם הם יאפשרו התפתחות והכרות הדדית ויכולים להביא גם לצמיחה בתוך הקשר.
Comments