לעתים אנחנו מכירים היטב רגש אחד דומיננטי שמופיע אצלנו ראשון- זהו ה"רגש המשני". בהתבוננות מעמיקה, נוכל לזהות שמתחת לרגש הזה לעתים מסתתרים רגשות נוספים, והכרה בהם תביא להתפתחות אישית ולצמיחה.
יש לי מטופלת שהכל מעצבן אותה. מעצבן אותה כשהחבר שלה מדבר בדרך מסוימת, מעצבנות אותה ההודעות מאמא שלה, מעצבנים אותה אנשים שלא מבינים אותה. למעשה, "עצבנות" זה כמעט הרגש היחיד שהיא מביעה. אבל כשאנחנו מתחילות לגעת קצת יותר, לבדוק מה עומד מאחורי ה"עצבים", או הכעס הגלוי, נחשפים אט- אט רגשות כמו עלבון או עצב, ומאחוריהם תחושות של חוסר- ערך לגבי עצמה וחוסר- בטחון לגבי העולם. ולאלה, יש כמובן שורשים בסיפור חייה, בהורים שלא העניקו תחושת ערך ולא סיפקו בטחון קיומי.
הטיפול הממוקד רגש-EFT: EMOTIONAL FOCUSED THERAPY- עוסק, בין היתר, ברגשות משניים וראשוניים. הרגשות המשניים הם אלה הגלויים והמבוטאים באופן ספונטני. הרגשות הראשוניים הם אלה שמסתתרים לא פעם מאחוריהם. כן, לפעמים כעס מסתיר עלבון, עלבון מסתיר קנאה, קנאה מסתירה בושה, בושה מסתירה דאגה ועוד. כל מיני רגשות נוצרים כ"תחליף" לרגש הראשוני, שהודחק מסיבות שונות, ואי אפשר כמעט לגעת בו. בטיפול, באמצעות חקירה מעמיקה ואמפתית, האדם יכול להתבונן ולזהות את הרגשות שהוסתרו. לעתים הרגש הראשוני שמתגלה יכול להיחוות כמאיים ("אם אני כועסת, זה עלול לפרק את הקשרים הכי קרובים שלי", או: "אם אני מקנאה, איזה מין אדם אני?!"), אבל כשלומדים לקבל את כל קשת הרגשות, להבין את משמעותם ולתת להם מקום, זה יוצר הקלה גדולה. כל מיני דברים נעשים פתאום מובנים יותר, ו"תקיעויות" שונות עם עצמנו או ביחסים הקרובים, משתחררות מאליהן.
אני משלבת רעיונות מהטיפול הממוקד רגש בעבודה פרטנית וזוגית. בטיפול הזוגי, כשצד אחד מגמיש קצת את הטווח הרגשי שלו, הצד השני כמעט תמיד יגיב גם הוא בהתגמשות, כי יתאפשר לו "לזוז" מהתגובה השגורה שלו ולהביע משהו חדש. הרגשות השליליים מפסיקים להזין זה את זה ויש מקום ליותר אותנטיות בתוך הקשר. בטיפול האישי, ככל שאנחנו מגלים את מנעד הרגשות שלנו, אנחנו חשים יותר אותנטיות ומידה גדולה יותר של חופש לבחור.
אם אתם מרגישים לכודים בתוך רגש שלילי דומיננטי- ייאוש, כעס, תסכול- שמונע מכם להתקדם, כדאי לבחון אותו לעומק, למשל באמצעות כתיבת מכתב לרגש הזה ("ייאוש יקר"...), שבו תכתבו לו מתי הוא מופיע בחייכם, מה מזמין אותו, מה גורם לו להתרחק ועוד.
Comments